Moderna elektronikprylar kan generellt sägas ha blivit mer energieffektiva än tidigare modeller. Men de nya speldatorerna och de senaste spelkonsolerna drar nu mer ström än äldre versioner. Detta beror på att de har kraftigare processorer och grafikkort. Om du använder elektroniska prylar mycket i din vardag kan det vara viktigt att se över elkonsumtionen.

Om du äger ditt eget hus har du förmodligen ett mätarskåp där mätningen från elnätsägaren placeras. Mätarskåpet ägs av elnätsägaren. Hos Elgrossisten hittar du nyckel som passar alla elskåp & mätarskåp, samt till äldre dörrar från märket Eldon. För att göra det möjligt att hålla koll på din el kan du ibland behöva köpa en ersättningsnyckel, om originalnyckeln till mätarskåpet saknas vid husköp.

Datorer drar mycket ström

Som datorentusiast har du säkert märkt att datorer kan dra ström även när de befinner sig i viloläge. Men det kan ändå vara klokt att placera datorn i viloläge då den vid dessa tillfällen drar mindre ström än när de befinner sig i ett normalt, påslaget läge. När en stationär dator är i normalt läge förbrukar den 200-500 watt, medan den i sitt viloläge endast drar 5-10 watt. Bärbara datorer gör också bruk av mindre el än stationära, och har en förbrukning på ca 20 till 50 watt när de används normalt, jämfört med två till fem watt i viloläge.

Spara på din elförbrukning

Ett fullständigt datorpaket kan använda el för upp till 2 000 kr om året, men du kan enkelt minska onödig energiförbrukning. Om du använder mindre energi är det bättre för klimatet, samtidigt som dina räkningar blir lägre. För att prylarna ska dra mindre ström kan du sätta dem i viloläge vilket också kallas för standby. Om du använder en PC-dator kan du göra detta genom att först välja ”Start” och sedan gå in på ”Energialternativ” i kontrollpanelen. Här har du möjlighet att välja hur lång tid du vill det ska ta innan datorn går in i viloläge.

När datorn befinner sig i viloläge förbrukar den 14 watt vilket kostar upp till en hundralapp varje år. Att stänga av datorn helt kan vara ett bättre alternativ om du inte tänker använda datorn på länge, men det räcker faktiskt inte bara med att trycka på avstängningsknappen. Detta bryter inte strömmen helt och hållet. Kommer du att göra ett längre uppehåll från att använda datorn kan det därför vara bättre att dra ur kontakten. Om detta känns krångligt är det möjligt att i stället köpa en grenkontakt som har en strömbrytare. Du kan koppla alla dina datorprylar till grenkontakten och göra dem strömlösa direkt, bara genom att trycka på en knapp. Det finns även så kallade ”intelligenta grenuttag” som bryter strömmen automatiskt till din skrivare, skärm och all annan utrustning så fort du stänger av datorn.