Olika sorters datorerOlika sorters datorer

Varumärken och tillbehörVarumärken och tillbehör

En introduktion om datorer

Att använda sig av datorer för olika uträkningar är något vi gjort i några hundra år. Men det var först på 1900-talet när elektriciteten kom som datorn blev mer lik vad den är idag.

Inom begreppet för dator kan flera olika begrepp innefattas. Det kan vara den sortens dator som är framtagen för att utföra matematiska uträkningar. Men det kan också vara den sortens dator som kan hantera stora mängder av information. Sedan kan begreppet dator innefatta en utrustning som med hjälp av logiska beslut kan styra andra apparater. Dessa beräkningar kan ske med en analog dator och med hjälp av elektroniska komponenter som utför steglösa operationer på spänningar. Det går också att utföra beräkningar med hjälp av en digital dator. På en digital dator finns siffror representerade av en kod, en decimal, en hexadecimal eller en oktal. Uträkningen sker med spänningsnivåer som representerar siffervärdet, till exempel en decimal.

Men för de allra flesta som inte är intresserade av matematiska uträkningar så är en dator det vi använder för att svara på mail, kolla på film eller tv-serier, jobba, plugga, redigera, surfa på nätet, spela eller använda någon av datorns andra funktioner. Den typen av dator kan vara stationär eller bärbar.

En dator har flera olika sorters komponenter, vilket är nödvändigt för att den ska kunna ha alla olika sorters funktioner som en dator behöver ha idag och för att den ska fungera som den ska. Den innehåller bland annat ett grafikkort som tolkar datorns binära information till en videosignal som syns på skärmen. En processor som är datorns hjärna, ett moderkort som är datorns nervsystem eftersom den sammanlänkar alla datorns komponenter med varandra, en hårddisk där all information lagras, och ett tangentbord som används för att kunna skriva och styra datorn.

Förutom att det finns datorer som är bärbara eller stationära så kan en dator förekomma i andra enheter som en surfplatta eller en mobil. Detta är något som kommit de senaste åren och har gjort att den stationära eller bärbara datorn inte används i lika stor utsträckning som tidigare.

Datorns etymologi

Ordet dator är en svensk nybildning. Ordet förekommer inte i våra grannländers språk eller på latin. Däremot har vi inspirerats från latin när vi tog ordet från latinets dare som betyder giva. På latin finns också ett liknande ord, dono, som betyder donator.

År 1948 kallade vi fortfarande datorer för matematikmaskiner. På 1950-talet började den att kallas för siffermaskin. Men eftersom orden var svåra att använda tog Matematikmaskinsnämnden fram ett mer passande ord och tog då fram ordet dator. Men datorn fortsatte att kallas för datormaskin ända in på 1970-talet då förkortningen data eller dator blev den vanligaste benämningen. Det var på 1980-talet som ordet dator fick sitt stora genombrott med hjälp av reklam för datorspel

Datorns historia

Sedan datorn först uppfanns så har den gått igenom en hel del olika skepnader och i den här delen får du veta mer om datorns historia.

Tidiga datorer

De första datorerna som fanns var olika sorters räknemaskiner. Ett exempel på det är differensmaskinen som presenterades år 1843 och automatiskt kunde räkna ut astronomiska och matematiska tabeller. Om vi hoppar vidare in i 1900-talet fanns andra räknedatorer. Analogimaskinen kunde räkna ut och analysera tryckmätningar och en differentialanalysator användes för att göra militära uträkningar.

Första datorerna

De första datorerna som liknar de vi använder idag kom på 1950-talet. Med hjälp av elektronrör kunde prestandan förbättras och man började att experimentera med lagringsenheter och olika sorts minnen.

Det var på 1950-talet som stordatorerna började att tillverkas. Det är dessa datorer du kanske sett på bild som kunde ta upp hela rum. De användes oftast inom forskning, folkbokföring och för att utföra statistiska uträkningar.

Men eftersom den typen av datorer upptog hela rum började man utveckla datorn till något mindre. Den typen av dator började att användas av företag på 1970-talet.

Persondatorer

Det var alltså på 1970-talet som datorn började att användas av företag eftersom de kunde få plats på ett skrivbord. Men det skulle dröja fram till början av 1980-talet innan datorn blev billigare och kunde köpas av privatpersoner. År 1976 började Apple tillverka persondatorer. Men det var först år 1984 som de kom med datorn av modellen Macintosh som persondatorn kunde nå en större marknad. På 1990-talet när intresset för internet växte kunde persondatorerna kopplas upp till internet via ett modem eller en bredbandsuppkoppling.

På 1970-talet blev intresset för datorer större, vilket gjorde att många började att bygga datorer på hemmaplan. Företag kunde erbjuda byggsatser som privatpersoner kunde köpa hem och bygga sin egen dator av. Men på 80-talet när datorn blev mer ekonomiskt tillgänglig för fler så slutade man att bygga datorer hemma.

Hemdator

På 1980-talet var efterfrågan på datorer stor, vilket gjorde att man lanserade och utvecklade datorer som kunde få plats i hemmet. Dessa typer av datorer var framtagna för att man skulle kunna spela och programmera på dem. Det var också på 1980-talet som den första handdatorn kom. En handdator var ett digitalt alternativ till filofaxen. På den här tiden kunde en tv-skärm fungera som datorskärm eftersom det helt enkelt var billigare så.

Datorn i nutid

Sedan 1990-talet har vi inte behövt koppla datorn till internet via en kabel eller ens behöver invänta att den ska koppla upp till ett telefonmodem. Idag är en dator något som är lika vanlig som en TV i ett hem. Många har till och med valt bort att ha TV eftersom datorn har fler funktioner och man kan kolla på tv via sin dator med hjälp av de olika streamingtjänsterna och playtjänsterna som finns.

Men för att datorn skulle bli ett vanligt sätt att konsumera underhållning på behövde den gå igenom den olagliga nedladdningseran som var i slutet på 1990-talet till 00-talet. Med internet kom fildelningen, vilket gjorde att man kunde dela filer som musik, filmer och spel över nätet utan att betala för det. Detta fick stora konsekvenser i alla branscher, vilket gjorde att företagen fick utveckla nya idéer. Ett exempel på ett företag som utvecklades när man förstod att folk ville streama framför att köpa var musikstreamingtjänsten Spotify.

En stationär dator används oftast numera av de som spelar mycket spel eller behöver lagra mycket data. De bärbara datorerna kan också kallas för en laptop och är den vanligaste typen av dator som de allra flesta har och som används bland annat i undervisning. På en del skolor får elever en bärbar dator för att kunna underlätta sina skolarbeten och göra uppgifter på den.

Sedan finns också surfplattor och smartphones. Många använder dessa typer av datorer i sin vardag och när de är på språng. Både på surfplattor och smartphones har man tillgång till hela internet och med dess olika appar har man både underhållning och saker som kan underlätta i ens arbete med sig i fickan.

Olika datorsorter

Det finns flera olika sorters datorer och i den här delen går vi igenom några av de olika datorsorterna som finns.

Persondator

Den sortens dator som de allra flesta använder idag är en persondator. Inom begreppet persondator ingår den bärbara datorn, skrivbordsdatorn och handdatorn. En traditionell skrivbordsdator är utformad för att den ska få plats på ett skrivbord. Dessa datorer har ett liggande tangentbord med en skärm som ligger ovanpå. En laptop är uppbyggd av en platta där tangentbordet, processorn och hårddisken får plats i den liggande delen och en annan platta som består av datorskärmen. Dessa två plattor kan vikas ihop och bäras med.

Stordatorer

Stordatorer är numera mest vanliga på stora företag där det krävs stora servrar. Stordatorer kräver därför mycket plats och kan i vissa fall ta upp hela rum. Men den vanligaste typen av stordator är ungefär i samma storlek som ett kylskåp.

Inbäddade datorer

Sist har vi inbäddade datorer. Inbäddade datorer är datorer som är inbyggda i andra produkter där datorn används för att styra olika funktioner i produkterna. Det kan vara allt ifrån hushållsmaskiner som tvättmaskiner och diskmaskiner till skogsmaskiner och fordon som tåg och flygplan.

Datorns olika komponenter

I en dator krävs det olika komponenter för att den ska fungera. I den här delen går vi igenom några av datorns viktiga delar och funktioner.

Datorminnet

Datorn togs fram för att den ska kunna lagra mycket minne. Därför är datorminnet en stor och viktig del av en dator. Ett datorminne består av en sekvens av celler som i sin tur har utrymme för information. Informationen kan bestå av den sorts data som datorn bearbetar, olika instruktioner eller ett program som berättar för datorn vad den ska göra. Det finns två olika sorters minnen i en dator: lagringsminnet och arbetsminnet.

Processorn

Processorn är datorernas motsvarighet till en hjärna. Processorn är den delen av datorn som utför stora delar av beräkningarna. För att processorn ska klara av alla beräkningar sitter oftast en kylningsanordning på den.

Moderkort

Om processorn är datorns motsvarighet till hjärnan så är moderkortet datorns motsvarighet till ett nervsystem. Moderkortet är det som sammanlänkar alla datorns komponenter till varandra och skickar information däremellan.

Hårddisk

Det är på hårddisken som majoriteten av datorns minne och information lagras.

Grafikkort

Grafikkortet är den delen av datorn som med hjälp av bildsignaler ger bilder till datorns skärm.

Populära datormärken

Eftersom datorer har olika användningsområden och används av olika sorters människor till olika syften så finns det en hel del olika datormärken på marknaden. I den här delen går vi igenom några av de mest populära datormärkena som finns.

Macintosh

En Macintoshdator förkortas numera till Mac och har varit ett ledande varumärke inom datortillverkning sedan Apple producerade sin allra första Macintoshdator år 1984. Apple är ett dator- och hemelektronikföretag som grundades av Steve Jobs år 1976. Det var efter att Steve Jobs besökte ett gäng ingenjörer som den första idén till en Macdator kom. Namnet Macintosh kommer från äppelsorten av samma namn.

HP

HP är en förkortning av Hewlett-Packard och är ett amerikanskt företag som bland annat tillverkar datorer och skrivare. Det grundades redan år 1939 i Palo Alto, Kalifornien av William ”Bill” Hewlett och David ”Dave” Packard som företaget har fått sitt namn ifrån. Deras första dator kom på 1960-talet.

Acer

Ett datorvarumärke som inte är amerikanskt är Acer. Acer är ett företag från Taiwan och tillverkar datorer och datorprodukter.När företaget grundades år 1976 hette de Multitech och grundades av Stan Shih. Från början var de en underleverantör till andra stora tillverkare som IBM.

Asus

Ett annat populärt datorföretag från Taiwain är Asus. Asus grundades år 1989 av TH Tung, Wayne Hsieh, Ted Hsu och MT Liao som innan dess hade arbetat på Acer. Asus har framför allt gjort sig kända genom att tillverka moderkort som används i datorer men de har också bärbara datorer i sitt produktsortiment.

Tillbehör till datorer

På marknaden finns det många olika sorters tillbehör till olika syften och i den här delen går vi igenom några populära tillbehör till datorer.

Hörlurar

Att använda sig av hörlurar när man använder datorn är ett bra sätt att förstärka upplevelsen av en film, serie, musik eller av ett spel. Det finns olika sorters hörlurar. Det finns de som är brusreducerande, vilket innebär att alla andra ljud stängs ute. Sedan finns det de hörlurar som har en sladd och de som inte har det. Trådlösa hörlurar kopplas samman med hjälp av bluetooth. Hörlurar kan också se olika ut. De som sitter i örat kallas in ear och de som sitter på eller kring örat kallas on ear.

Externa hårddiskar

Externa hårddiskar, minneskort och usb-stickor används för att lagra minnen och filer utanför datorn. Det är ett smidigt sätt att flytta filer mellan olika datorer och många använder externa hårddiskar som backup.

Datormus

Förut var datormusen ett måste för att kunna använda och styra datorn. Men numera finns datormusen inbyggd i de flesta bärbara datorerna. Men en datormus går att köpa och används mycket av de som gejmar eller de som arbetar i olika datorprogram med grafisk design.

Om du har frågor får du gärna kontakta oss via formuläret.

Allt om datorerAllt om datorer