Att skriva – vare sig det gäller en uppsats, en roman eller kanske ett personligt brev – är svårt. Det handlar om mycket mer än bara grammatik och ordförråd, sådant är enkelt; det riktigt svåra är flytet och formatet på ens text. Man vill ha en röd tråd som löper genom texten och man vill att det ska vara en fröjd att läsa det man skrivit. Att åstadkomma det i praktiken är inte enkelt – inte ens för mer erfarna skribenter!

Likt många andra problem kan detta lösas med hjälp av en dator, mer specifikt genom artificiell intelligens. Hur låter det med en robot som förbättrar ens skrivförmåga?

Skrivandet brister i skolan

Skrivfärdigheterna är något som måste slipas från ung ålder, och det innebär förstås i skolan. Det är många lärare som idag vittnar om att ungdomars skrivkunskaper är sämre än någonsin förr. Det är förstås inte deras fel, utan ett fel på systemet. Även efter att man tagit studenten behöver man förstås kunna skriva, och då gäller det ofta att försöka utveckla skrivfärdigheterna på egen hand, eller ta hjälp av ny och häftig teknik.

Robotar tar över

”Robotarna tar över!” är något som man fått höra i många år nu, men riktigt så farligt har det inte varit inom de allra flesta industrier, trots stora kliv inom både robotik och artificiell intelligens. Istället för att frukta robotarna kanske man kan ta hjälp av dem?

Med en sida som https://cowrite.com/sv/ blir det möjligt att med en robot förbättra sina egna texter och lära sig mer om det skriftliga språket på en och samma gång. Det kan handla om sådant som personligt brev eller jobbannons; sådant som man måste skriva för arbetet, även om man inte arbetar som skribent eller författare. Till skillnad från [SVT:s textrobot:https://sverigesradio.se/avsnitt/svts-textrobot-producerar-rappakalja-publiken-har-trottnat-pa-for-negativa-nyheter-och-sommarserien-om-covidjournalistiken-i-serbien] blir det inte bara rappakalja, utan grammatisk text med bra flyt. Detta eftersom personen som använder tjänsten får samarbeta med roboten för att skapa något helt nytt.

Bra text på kort tid

Det är alltså robotarna som tar över allt, men även människor som styr och ställer över riktningen. Tillsammans med robotar och AI kan framtiden se helt annorlunda ut, och att skriva texter blir inget undantag.

Det är inte bara personer med sämre skrivförmåga som kan dra nytta av en tjänst som detta, utan även folk med ont om tid. Det tar nämligen en hel del tid att skriva en bra text, men med en skrivrobot på ens sida går det plötsligt mycket snabbare. Det resulterar dessutom i en bättre text, helt fri från särskrivningar, grammatiska fel och påhittade ordspråk!

Sammanfattning

Att skriva är svårt, men med hjälp av ny teknik behöver det inte längre vara det. Via program på datorn kan man tack vare AI förbättra sina texter och lära sig mer om vad som utmärker en bra text – på en och samma gång! Det blir ett måste för personer som vill bli tagna på allvar, vare sig det gäller ett personligt brev eller ett foruminlägg.