Det är inte bara stora företag som drabbas av hackare och cyberattacker utan även mindre företag har blivit nya mål för cyberbrottslingar. Stora företag är medvetna om riskerna, anställer säkerhetspersonal och investerar i ett starkt försvar. Det är därför som hackare och cyberbrottslingar inriktat sig mer på mindre företag samt privatpersoner som inte har samma skydd.

När stora företag, banker samt myndigheter hackats ger det vanligtvis stora rubriker i media eftersom deras förluster och skador är stora. Men även mindre företag utsätts för cyberattacker och skadorna kan vara förödande för företaget. Tyvärr anmäls inte många intrång och mindre organisationer är kanske inte ens medvetna om att de har hackats. Information som är stöldbegärlig kan vara kreditkortsinformation, kunders e-postadresser samt tillgång till stora kunders databaser som kan nås bland annat via redovisningsbyråer.

Alla företag bör vara ordentligt oroliga över farliga cyberattacker eftersom cyberbrottslighet har blivit enormt lukrativt. Faktum är att denna typ av brott har passerat den globala droghandeln och visar inga tendenser på att minska. Det finns inga företag som inte riskerar att utsättas för hacking.

Som ägare av ett företag krävs idag att skaffa kunskaper om cyberattacker och hur man bäst kan försvara företaget mot dessa. Företagets bästa tillgång men även största hot är personalen. Många gånger är personalen inte medvetna om att de utgör en riskfaktor. Eftersom det inte är deras egna datorer kan de till exempel klicka på länkar, öppna bilagor från okända avsändare eller gå in på osäkra webbsidor med spionprogram, trojaner, spambotar, keyloggers och annan malware som konsekvens. Det gäller alltså för en företagsägare att utbilda personalen att inte begå dessa katastrofala misstag. Med säkerhet på plats kan ett företag investera i bra mjukvaruprodukter såsom minimal viable product eller MVP som är en utvecklingsmetod för produkter samt affärsidéer som möter användarnas behov. Prototyp är ett företag som kommer att hjälpa ditt företag att utveckla digitala produkter med MVP-metoden. I grund och botten handlar en tidig lansering av MVP om att samla in feedback från användare för att ge insikter om vad som kan behöva designas om eller byggas härnäst. Detta kommer att ge en snabbare och bättre market-fit för produkten.

Ransomware är en typ av skadlig programvara som även kallas utpressningstrojan. Programmet ransomware kommer att hålla dina datorfiler gisslan till dess att cyberbrottslingen betalats. Den som drabbats kan inte längre kommunicera med sitt datorsystem. Gisslanprogram är en skadlig programvara som distribueras till företag via bland annat suspekt e-post med bilagor. Processen påbörjas när den skadliga filen öppnas. Programmet kommer att låsa filer och slutligen kommer ett krav på en lösensumma för hackaren att låsa upp företagets filer. För det mesta är det organiserad brottslighet som ligger bakom dessa attacker från olika länder.

Var försiktig med att öppna e-post från okända avsändare eller konstiga e-postadresser. Installera inte suspekta program från okända källor, ”pop up”-webbsidor, eller program som laddas ner automatiskt. Var noga med att ha en bra backup för ditt företags viktigaste filer, helst via en extern hårddisk eller molntjänst. Investera i ett bra antivirusprogram. Det finns företag som hjälper den som drabbats att återfå kontrollen över sin dator utan att behöva betala någon lösensumma till cyberbrottslingar.