Många villaägare har källare, vilket är vanligt förekommande för villor som byggdes för ett par år sedan. Nybyggda hus har sällan källare, eftersom källare kan vara ganska jobbiga att bygga. För de som har källare är det dock viktigt att använda den på rätt sätt, annars finns det risk att källaren bara står tom, fast att den är lika stor som andra våningar i många fall. Ett bra tips är att använda källaren som kontor och som TV-rum, men det är viktigt att kolla upp en del saker innan man gör det. Därför kommer denna artikel ta upp viktiga saker när det kommer till att använda källaren som kontor och för andra syften.

Radonmätningar och säkerhet

Innan man börjar bygga om källaren för allmän användning är det viktigt att den är säker och kan användas utan några hälsorisker Det allra viktigaste är att ta in experter som gör en radonmätning. Numera finns det flera företag som kan hjälpa till med detta, men ett av dem som anses vara bäst är https://radea.se/ och de finns både i Stockholm, Västerås och Göteborg. Genom att göra en radonmätning med dem går det att säkerställa att ingen far illa av att spendera mycket tid i källaren.

Datorer och elektronik i källarmiljöer

En annan viktig sak att överväga är att datorer och elektronik håller i källaren så att inget går sönder. Exempelvis är det väldigt viktigt att inte bara kolla radon, utan det är också viktigt att kolla så att det inte är för mycket fukt i källaren, eftersom det kan skada både datorer och lungorna hos människor. Fukt kan nämligen gör att hårdvaror slutar funka och helt enkelt börjar mögla eller rosta. I sin tur kan det skada lungorna hos människor då fukt kan göra att man börjar hosta väldigt mycket. Detta är tyvärr ett ganska vanligt fenomen för barn som har sina rum i källare, nämligen att de hostar mycket.

Att ha ett kontor i källaren innebär också att man måste prova internet och elektroniken innan den sätts ner i källaren. I en del källare kan det tyvärr vara svårt att få internet på grund av att routern är i källaren. Därför är det viktigt att prova sig fram och kanske ha routern på ovanvåningen och dra internetkabel till källaren.