Eftersom datorer har olika användningsområden och används av olika sorters människor till olika syften så finns det en hel del olika datormärken på marknaden. I den här delen går vi igenom några av de mest populära datormärkena som finns.

Macintosh

En Macintoshdator förkortas numera till Mac och har varit ett ledande varumärke inom datortillverkning sedan Apple producerade sin allra första Macintoshdator år 1984. Apple är ett dator- och hemelektronikföretag som grundades av Steve Jobs år 1976. Det var efter att Steve Jobs besökte ett gäng ingenjörer som den första idén till en Macdator kom. Namnet Macintosh kommer från äppelsorten av samma namn.

HP

HP är en förkortning av Hewlett-Packard och är ett amerikanskt företag som bland annat tillverkar datorer och skrivare. Det grundades redan år 1939 i Palo Alto, Kalifornien av William ”Bill” Hewlett och David ”Dave” Packard som företaget har fått sitt namn ifrån. Deras första dator kom på 1960-talet.

Acer

Ett datorvarumärke som inte är amerikanskt är Acer. Acer är ett företag från Taiwan och tillverkar datorer och datorprodukter.När företaget grundades år 1976 hette de Multitech och grundades av Stan Shih. Från början var de en underleverantör till andra stora tillverkare som IBM.

Asus

Ett annat populärt datorföretag från Taiwain är Asus. Asus grundades år 1989 av TH Tung, Wayne Hsieh, Ted Hsu och MT Liao som innan dess hade arbetat på Acer. Asus har framför allt gjort sig kända genom att tillverka moderkort som används i datorer men de har också bärbara datorer i sitt produktsortiment.