Sedan 1990-talet har vi inte behövt koppla datorn till internet via en kabel eller ens behöver invänta att den ska koppla upp till ett telefonmodem. Idag är en dator något som är lika vanlig som en TV i ett hem. Många har till och med valt bort att ha TV eftersom datorn har fler funktioner och man kan kolla på tv via sin dator med hjälp av de olika streamingtjänsterna och playtjänsterna som finns.

Men för att datorn skulle bli ett vanligt sätt att konsumera underhållning på behövde den gå igenom den olagliga nedladdningseran som var i slutet på 1990-talet till 00-talet. Med internet kom fildelningen, vilket gjorde att man kunde dela filer som musik, filmer och spel över nätet utan att betala för det. Detta fick stora konsekvenser i alla branscher, vilket gjorde att företagen fick utveckla nya idéer. Ett exempel på ett företag som utvecklades när man förstod att folk ville streama framför att köpa var musikstreamingtjänsten Spotify.

En stationär dator används oftast numera av de som spelar mycket spel eller behöver lagra mycket data. De bärbara datorerna kan också kallas för en laptop och är den vanligaste typen av dator som de allra flesta har och som används bland annat i undervisning. På en del skolor får elever en bärbar dator för att kunna underlätta sina skolarbeten och göra uppgifter på den.

Sedan finns också surfplattor och smartphones. Många använder dessa typer av datorer i sin vardag och när de är på språng. Både på surfplattor och smartphones har man tillgång till hela internet och med dess olika appar har man både underhållning och saker som kan underlätta i ens arbete med sig i fickan.