Det finns gott om energislukande apparater i hemmet och även om många av dem är viktiga, så kan en betydande del av energiförbrukningen minskas. Att minska din elförbrukning är inte bara bra för din plånbok, utan även bra för miljön och för att göra din del i att bekämpa klimatförändringarna.

Börja med att välja rätt elbolag

Tipsen som presenteras här kommer att hjälpa dig minska datorns energiförbrukning på ett antal enkla sätt. Först och främst är det klokt att granska vilket elbolag du har och överväga att jämföra elpriser hos elskling.se. Elskling är en helt kostnadsfri tjänst som hjälper konsumenter att sänka sin elkostnad. Tjänsten jämför elpriser från samtliga 152 elhandelsbolag i Sverige som i sin tur tillsammans erbjuder över 5 000 olika elavtal. Med så många elavtal att välja mellan kan du utan problem välja elavtalet som passar dina unika behov bäst.

Det finns flera fördelar med att använda jämförelsetjänsten Elskling:

  • Sparar pengar – Enligt statistik sparar de hushåll som byter elavtal i genomsnitt 1 800 kronor per år. Detta motsvarar att äta mellan två och tre glassar i veckan under ett helt år!
  • Tar inte ut några avgifter – Elskling är en kostnadsfri tjänst som inte tar ut några avgifter från dig. Elpriserna du ser är de som kommer att gälla.
  • Hjälper dig byta – Du kan tryggt jämföra och byta elavtal med tanke på att Elskling hjälpt över 700 000 hushåll att göra det.
  • Är snabbt och smidigt – På knappt åtta minuter kan du göra ett elbyte på elskling.se genom att ange ditt postnummer, typ av bostad, årsförbrukning och inte minst typ av avtal du letar efter.

Tips på hur du minskar datorns energiförbrukning

En stationär dator förbrukar vanligtvis omkring 200 watt i timmen och det varierar beroende på vad du gör på datorn. Om du surfar på nätet eller skriver ett inlägg på sociala medier kommer datorn att förbruka mindre ström, medan tunga dataspel och videoredigering kommer öka den. En dator brukar utgöra minst fem procent av hushållets totala energiförbrukning.

Några av de bästa tipsen för att spara energi på datorn är:

  • Använda viloläge eller energisparläge.
  • Köpa datorer med den internationellt erkända Energy Star-klassificeringen.
  • Stänga av bildskärmen när du inte använder datorn.
  • Stänga av datorn helt om du inte kommer att använda den på ett tag.
  • Undvika att använda skärmsläckare eftersom det förbrukar mer energi.