Det finns flera olika sorters datorer och i den här delen går vi igenom några av de olika datorsorterna som finns.

Persondator

Den sortens dator som de allra flesta använder idag är en persondator. Inom begreppet persondator ingår den bärbara datorn, skrivbordsdatorn och handdatorn. En traditionell skrivbordsdator är utformad för att den ska få plats på ett skrivbord. Dessa datorer har ett liggande tangentbord med en skärm som ligger ovanpå. En laptop är uppbyggd av en platta där tangentbordet, processorn och hårddisken får plats i den liggande delen och en annan platta som består av datorskärmen. Dessa två plattor kan vikas ihop och bäras med.

Stordatorer

Stordatorer är numera mest vanliga på stora företag där det krävs stora servrar. Stordatorer kräver därför mycket plats och kan i vissa fall ta upp hela rum. Men den vanligaste typen av stordator är ungefär i samma storlek som ett kylskåp.

Inbäddade datorer

Sist har vi inbäddade datorer. Inbäddade datorer är datorer som är inbyggda i andra produkter där datorn används för att styra olika funktioner i produkterna. Det kan vara allt ifrån hushållsmaskiner som tvättmaskiner och diskmaskiner till skogsmaskiner och fordon som tåg och flygplan.